FAQ     Szukaj     U�ytkownicy     Grupy    Rejestracja   Profil     Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo�ci     Zaloguj  

O legalizacji EUTANAZJI na powaznie
Id� do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum We�nowiec.net Strona G��wna -> My i �wiat
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast�pny temat  
Autor Wiadomo��
neo

Do��czy�: 29 Mar 2003
Sk�d: Katowice - WNC - Jozefowska

PostWys�any: 05.04.2003 09:57:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to po co legalizowac eutanazje jak ktos moze popelnic samobojstwo bez zadnego problemu
Powr�t do g�ry
Zobacz profil autora Wy�lij prywatn� wiadomo��
HooveR

Do��czy�: 14 Mar 2003
Sk�d: Katowice - WNC

PostWys�any: 05.04.2003 10:01:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W�a�nie w tym jest problem, �e osoba przykuta do ��ka nie ma jak tego samob�jstwa pope�ni�... i tu sie k�ko zamyka. Je�eli chodzi o eutanazj� -> to przecie� nie mo�na nikogo zabija�, ani nikomu w tym pom�c! Jak chcesz pope�ni� samob�jstwo to martw sie sam! To jest w�a�nie polski humanitaryzm(moim zdaniem) i tak powinno by�
Powr�t do g�ry
Zobacz profil autora Wy�lij prywatn� wiadomo�� Numer GG
Hugo

Do��czy�: 30 Mar 2003
Sk�d: Katowice

PostWys�any: 05.04.2003 14:59:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jestem za eutanazj� Towarzysze Smile mam nawet pomys� jak mo�e sie ona nam przyda� w walce z syjonistami i ich rodzinami Very Happy
krak

Do��czy�: 26 Mar 2003
Sk�d: KCE-WNC-JOZ

PostWys�any: 07.04.2003 11:43:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HooveR napisa�:
W�a�nie w tym jest problem, �e osoba przykuta do ��ka nie ma jak tego samob�jstwa pope�ni�... i tu sie k�ko zamyka. Je�eli chodzi o eutanazj� -> to przecie� nie mo�na nikogo zabija�, ani nikomu w tym pom�c! Jak chcesz pope�ni� samob�jstwo to martw sie sam! To jest w�a�nie polski humanitaryzm(moim zdaniem) i tak powinno by�

Tutaj bym sie klucil z Toba, przemawia przez ciebie czysty egoizm, wydaje mi sie ze wielu ludzi ktorzy dawno chcieliby by umrzec a nie potrafia tego zrobic np ze wzgledu na paraliz, jedyne co moga zrobic to blagac takic ludzi jak TY i nadal cierpiec... Co z tego ze ty sie bedziesz tym kims opiekowal, darzyl uczuciem jakimstam...Jesli on Cierpi bo nie moze zrobic praktycznie nic... I jedyne czego pragnie to nie meczyc sie juz wiecej tylko spokojnie umrzec.
Owszem jest to okazja do naduzyc, ale wszedzie sa takie okazje. Poza tym gdyby taki czlowiek zyl np z dwa tysiace lat temu to natura sama zadbala by o to aby nie przezyl. Teraz tak technika idzie do przodu ze niedlugo bedzie sie podtrzymywac zycie cial w ktorych nie bije serce ani mozg nie pracuje...Dlaczego trzymac bezuzyteczne juz (w tej formie) cialo? Bo jest ktos komu jest go zal i chce je nadal ogladac i EGOISTYCZNIE zyc nadzieja ze a n� uda sie je jeszcze ozywic... Bzdura poprostu...
Powr�t do g�ry
Zobacz profil autora Wy�lij prywatn� wiadomo�� Odwied� stron� autora Numer GG
HooveR

PostWys�any: 07.04.2003 17:55:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krak by� mo�e masz racj�... Ta ca�a dyskusja jednak ma dwie strony: fizyczn� i psychiczn�. Z tego co s�ysza�em, che� eutanazji powstaje w psychicznej. Z tego co mi m�wiono;owszem osoba mo�e czu� b�, ale b�dzie j� trzy razy bardziej bola�o, gdy zostanie opuszczona... Nie b�d� tego uparcie wiele razy pisa�, ale ja tak uwa�am. Znam to troch�, bo moja mama sie owine�a o �mier� i ju� raczej nie chcia�bym o tym dyskutowa�.
Powr�t do g�ry
FOG

Do��czy�: 10 Kwi 2003
Sk�d: -=Katowice=WNC=J�zefowska=-

PostWys�any: 12.04.2003 14:46:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A przyszlo Ci kiedys do glowy, ze osoba ciezko chora moze chciec umrzec na wlasne zyczenie bo czuje sie ciezarem dla bliskich ( nawet jesli sa bardzo blisko niej). Wiadomym jest ze bliscy nie podejma decyzji dotyczacej usmiercenia chorego a tymbardziej tego nie wykonaja. Jedynym ratunkiem jest osoba z "zewnatrz" ktora moze to zrobic. Uwazam, ze bliscy lepiej odczuja szybka smierc ( gdyby np. lekarz wiedzac ze osoba jest nieuleczalnie chora i zyje w bolach i meczarni podjal decyzje o zakonczeniu zycia) - przy szybkiej smierci latwiej jest bliskim dojsc do siebie za przy dlugiej smierci bliscy beda dlugo zastanawiali sie dlaczego stalo sie tak a nie inaczej i czemu ktos tak cierpial przed smiercia.
Powr�t do g�ry
Zobacz profil autora Wy�lij prywatn� wiadomo��https://
HooveR

PostWys�any: 12.04.2003 15:26:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a wiesz co to jest zab�jstwo? ...
Powr�t do g�ry
FOG

PostWys�any: 12.04.2003 15:33:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widze ze zle mnie zrozumiales - jesli lekarz podejmie taka decyzje powinien ja wykonac - niemoze jej jednak podjac sam musi to uzgodnic z chorym!!!!
Powr�t do g�ry
HooveR

PostWys�any: 12.04.2003 16:13:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko dlaczego lekarz ma kogo� zabija�, skoro to nie on da� mu �ycie?
Powr�t do g�ry
FOG

PostWys�any: 12.04.2003 17:38:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rozumiem, �e idziesz w kierunku religi Question Na ten temat niechce si� wypowiada� bo do ludzi "�wi�tojebliwych" nie naleze i niemam zamiaru nalezec - po prostu mam troche inne podejscie do tych spraw. A jesli patrzysz na to z punktu biologicznego to natura jest tak skonstuowana, ze sama likwiduje osobniki slabe i bezbronne tylko czlowiek zrobil kiedys kilka rzeczy dzieki ktorym udaje sie uratowac ludzi z niektorych chorob i tak juz jest. Niestety sa choroby ktorych wyleczyc sie nieda a osoby nimi dotkniete bardzo cierpia. W tej materii tez nalezalo by pomoc potrzbujacym - umiejmy im ulzyc gdy potrzebuja

A reraz powiem ci co o tobie sondze:
Jestes mondry i rzuasz takie hasla bo ciebie osobiscie taka sytuacja niedotknela ( jakbys byl nieuleczalnie chory i kazde 10min. zycia byloby dla ciebie menczarnia i wiedzialbys, ze niemasz szansy na wyzdrowienie to modlil bys sie [jesli jestes wierzacy] aby smierc przyszla jak najszybciej i blagal bys o pomoc w tek sprawie.
Ja sam prze�y�em taka sytuacje z moja prababcia - byla chora na raka mozgu - w czasie atakow nawet morfina nic nie pomagala - jadynym jej marzeniem bylo albo wyzdrowiec ( co bylo niemozliwe) albo jak najszybciej umrzec - nie rzucil bym tego tekstu gdybym sam tego nie usluszal.
A jak jestes taki swietojebliwy ze religia przslania ci umysl to powiem tylko ze gdybys doswiadczyl bulu i cierpienia to jako jeden z pierwszych poddal bys pod watpienia istnienie boga

Osobiscie niemam zadnych uprzedzen do ludzi bardzo religijnych tylko smiesza mnie takie teksty jakie ty rzucasz i ich czestym wytlumaczeniem - niemowie ze twoim - jest religia.
Powr�t do g�ry
HooveR

PostWys�any: 12.04.2003 21:45:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prze�y�em takie sytuacje:
- Moja babcia po�ama�a obie nogi, a �e by�a ju� osob� bardzo star�, nie chcia�y si� zrosn��...Le�a�a d�ugo w szpitalu...
- Moja mama mia�a raka, ale �yje...
Swoj� drog� b�lu do�wiadczy�em, le��c w szpitalu... Wiem co to jest, by� mo�e nawet lepiej od ciebie. I jako� w Boga nie pow�tpiewam... Jeszcze bardziej twierdze �e on istnieje... Religia tu nie ma nic do znaczenia... Wiesz mo�e co to jest humanitaryzm? Je�eli w cokolwiek wierzysz(pewnie jeste� ateist�, a je�li tak to powiedz co b�dzie po �mierci wed�ug ciebie- nic? to chyba nawet warto �y�, za cen� b�lu, bo mamy tutaj jeszcze rodzine?), tzn. �e w to nie wierzysz...
Co do tej likwidacji osobnik�w s�abszych -> naturalna selekcja to jest gdy osobnik silniejszy zabija s�abszego... Chcesz powiedzie� �e mordercy na ulicach maj� racj�???

Skoro uwa�asz �e ten tekst by� g�upi wyt�umacz mi go... Mo�na i patrze� na� z punktu widzenia biologicznego.

Chcia�bym przekln�� tutaj, ale nie mog�. I potem mamy takich polityk�w...
Powr�t do g�ry
baniok

Do��czy�: 05 Maj 2003

PostWys�any: 29.05.2003 11:28:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KraK napisa�:
Patrz pan panie Hugo... Zaciekawi�o mnie to i okaza�o sie �e:
- W Holandii, gdzie e. zatwierdzono w 1993 a pierwszy projekt ustawy by� ju� w 1924, 20 % zgon�w jest spowodowanych eutanazj� a po�owa zabijana jest bez wiedzy pacjenta b�d� rodziny.
- 23.09.2002 w Belgii zezwolono oficjalnie na eutanazj� (10% zgonow jest bez wiedzy pacjenta b�d� rodziny.
- W USA 45 stan�w wspar�o e. ustawowo
- Naomiast Unia Europejska odcina si� od regulacji w tej kwestii.

Sk�d te dane o zgonach bez wiedzy pacjenta? Nie chce mi si� co� w to wierzy� by tak du�a ilo�� lekarzy dokonywa�a morderstw pod p�aszczykiem eutanazji. I pytanie po co by to robili? Tam te� s� �owcy sk�r? Nie s�dze. Jak by nie by�o w krajach beneluksu prawo traktuje si� powa�nie wi�c wykrycie i ujawnienie takich zbrodni jak "eutanazja" bez wiedzy pacjenta poci�gnie�a by surow� kare (jako� nie s�ysza�em o masowych procesach holenderskich czy belgijskich lekarzy). Nie to co w Polsce do dzisiaj chyba �aden �owca sk�r nie zosta� skazany. Ko�cz�c uwa�am �e ka�dy powinien mie� prawo decydowa� o w�asnym losie. Je�eli kto� chce pope�ni� samob�jstwo to dlaczego nie stworzy� mu mo�liwo�ci �agodnego przej�cia na drug� strone? Dlaczego skazywa� go na makabryczne formy samob�jstwa jak powiszenie, podci�cie �y�, czy uduszenie foliwym workiem? A co do Polski to znaj�c moralno�� hien cmentarnych wielu polskich lekarzy, oraz korupcyjno�� i niesprawno�� polskiego wymieru sprawiedliwo�ci , nie zaryzykowa�bym wprowadzenia eutanazji w naszym kraju
Powr�t do g�ry
krak

PostWys�any: 30.05.2003 18:09:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A pogooglaj sobie po serwisach lekarskich itp:) recze ze znajdziesz:)
Powr�t do g�ry
baniok

Do��czy�: 05 Maj 2003

PostWys�any: 30.05.2003 20:03:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

E no nie bardzo mam czas i checi (glownie checi) ale jezeli zasz jakies gotowe linki to wrzuc je na forum
Powr�t do g�ry
krak

PostWys�any: 06.06.2003 09:05:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Baniok:
Ja to wziolem chyba z serwisu https://szwilk.republika.pl/okiem/index2.html?cnota/eutanazja.htm&3
ale spotkalem sie z tym i na innych. Poza tym chyba tydzien temu w wyborczej byl art na ten temat

Pozdrawiam
Powr�t do g�ry
Wy�wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum We�nowiec.net Strona G��wna -> My i �wiat Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo�esz pisa� nowych temat�w
Nie mo�esz odpowiada� w tematach
Nie mo�esz zmienia� swoich post�w
Nie mo�esz usuwa� swoich post�w
Nie mo�esz g�osowa� w ankietach